Afgelopen periode heb ik samen met Maartje Kasterop en Kiki Stephany onderzoek gedaan naar Nederlands wol. Waarom werd het vroeger zoveel gebruikt en zijn we het nu vergeten?
 
Elk jaar worden er miljoenen kilo’s Nederlands wol verbrandt, omdat de verwerkingskosten te hoog zijn. Dit terwijl het wol juist waardevolle eigenschappen heeft. Helaas prikkelt Nederlandse wol te veel dus zijn we overgestapt naar polyester of wol uit Nieuw Zeeland. Ook niet de beste oplossing.
 
Maar wat als je Nederlands wol een andere betekenis kan geven? 
Om deze boodschap over te brengen benaderde wij Sheltersuit Foundation. Een fantastische organisatie die werkt aan slaapzakken voor thuislozen gemaakt van restafval textiel. 

De eigenschappen van Nederlands wol kan Sheltersuit erg goed gebruiken. Het Nederlandse wol is namelijk duurzaam, slijtvast, antibacterieel en heeft een uitmuntende isolerende werking. Kortom perfect voor de voering van de slaapzakken. De structuur van de wol geeft een warm en veilig gevoel, precies wat thuislozen kunnen gebruiken in de wintermaanden. Sheltersuit en Nederlandse schapen, samen tegen de kou. 

Dit is een van de manieren hoe wij het Nederlandse wol weer waardevol kunnen maken. Hopelijk zet dit jou ook aan het denken op welke manier jij Nederlands wol weer waardevol kan helpen maken.

Andere projecten

Back to Top