De afgelopen maanden heb ik voor de HKU aan mijn zelfgekozen project gewerkt, genaamd Eye Opener. Voor dit project heb ik verschillende blinden en slechtzienden mogen interviewen en gevraagd wat hun ervaringen zijn met de “zienden-wereld”. Deze gesprekken hebben op mij een grote impact achtergelaten en zoals de titel van het project al doet vermoeden was dit een echte eye opener.

Tijdens mijn onderzoek naar blinden en slechtzienden kwam ik erachter dat er te weinig kennis is bij zienden en dat hierdoor onbegrip ontstaat. Om mensen te informeren en zo vooroordelen los te laten, heb ik geprobeerd zienden te laten ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Dit heb ik gedaan door een muur te ontwerpen waar je letterlijk door de ogen kijkt van iemand die blind of slechtziend is (zie ontwerp/foto). Op de muur staan ook de verhalen en ervaringen van deze mensen. Deze kijkmuur zou zowel in musea als in de openbare ruimte kunnen worden geplaatst. 

Hieronder staan enkele voorbeelden van mijn ontwerp en de verschillende soorten blindheid die door de muur te zien zijn. In verband met privacy is sommige informatie geblurd.

Andere projecten

Back to Top